ШУКАЙ!

Перепічка/ Perepichka

ШУКАЙ!

Перепічка/ Perepichka

“Перепічка назавжди!”

Легендарна київська перепічка стала ювілейною 45-ю мініскульптурою культурно-історичного проєкту «Шукай!» Юлії Бевзенко, який розповідає історії Києва через бронзові скульптурки.
Перепічка — славетна сосиска в тісті, найдавніший київський стрітфуд — продається вже 38 років й входить у всі можливі путівники для гостей Києва. У черзі на Богдана Хмельницького, 3, стояв чи не кожен киянин. Віконечко, черга біля нього, рука, яка видає перепічку, — символи того, що все буде добре, що Київ живе! Саме цьому й присвячена мініскульптура — перепічка в руці, яку автори зробили завжди теплою завдяки вбудованому нагрівнику.
«Коли буде скульптурка перепічки?» — питання, яке мені ставили найчастіше з відкриття проєкту «Шукай!», — розповідає менеджерка Києва та авторка проєкту Юлія Бевзенко. — Я їла її, коли ще дитиною приїхала в Київ і коли навчалася в театральному, їла з друзями та навіть з кухарем ресторану NOMA, коли презентувала Київ. І головне — майже така сама історія пов’язує сосиску в тісті з мільйонами киян. Я вдячна „Перепічці“ за те, що цей досвід у кожного з нас був, є і буде».
Антон Грищенко, директор ТОВ «Українська перепічка»: «Скульптурка — наш перший вихід у публічну площину з моменту відкриття у 1986 році, і ми раді, що це сталося саме в такому культурному проєкті, де ми виступили меценатами. Наша родина дуже любить Київ і вірить у нього. Ми бачили столицю в день набуття Незалежності, під час Революцій, порожнім у ковід, згуртованим та незламним у війну. Ми побачимо й нагодуємо тих, хто святкуватиме на Хрещатику Перемогу, яку разом з іншими воїнами виборює на фронті й мій батько, Ігор Миколайович Грищенко, засновник легендарної “Київської перепічки”».

“Perepichka for good and all.”

The legendary Kyiv perepichka became the 45th-anniversary mini-sculpture of Yulia Bevzenko’s cultural and historical project "Shukai!" which tells the stories of Kyiv through bronze sculptures.
Perepichka is a famous sausage in dough, the oldest Kyiv street food, that has been around for 38 years and is mentioned in every Kyiv travel guide imaginable. Almost every Kyivan was queuing at Bohdan Khmelnytskyi, 3. A small window, a queue near it, a hand giving out perepichka–these symbols say that everything will be fine, and Kyiv is alive. The mini sculpture is dedicated to perepichka in hand, which the creators made sure would always be warm thanks to the built-in heater.
‘When will there be perepichka sculpture?’ – I have been asked this question the most since the launch of the project Shukai, says the manager of Kyiv and the author of the project Yulia Bevzenko.
I ate it when I first moved to Kyiv as a child, and when I studied at the theatre university, I ate it with friends and even with the chef of NOMA restaurant when I was giving a presentation on Kyiv. Most importantly, millions of Kyivans are connected to a sausage in dough by nearly the same story. I am grateful to Perepichka that we all have, have had, and will have this experience.”
“The sculpture is our first public appearance since opening in 1986, and we are glad it is happening in such a cultural project where we acted as patrons”, said Anton Hryshchenko, director of Ukrainian Perepichka LLC. Our family loves Kyiv very much and believes in it. We saw the capital on the day when the country got its independence, during the revolutions, empty in Covid, united and invincible during wartime. We will see and feed those who will celebrate Ukrainian victory on Khreshchatyk, which alongside other soldiers my father, Ihor Mykolaiovych Hryshchenko, the founder of the legendary ‘Kyivska perepichka’, fights for at the front.

“Перепічка назавжди!”

Легендарна київська перепічка стала ювілейною 45-ю мініскульптурою культурно-історичного проєкту «Шукай!» Юлії Бевзенко, який розповідає історії Києва через бронзові скульптурки.

Перепічка — славетна сосиска в тісті, найдавніший київський стрітфуд — продається вже 38 років й входить у всі можливі путівники для гостей Києва. У черзі на Богдана Хмельницького, 3, стояв чи не кожен киянин. Віконечко, черга біля нього, рука, яка видає перепічку, — символи того, що все буде добре, що Київ живе! Саме цьому й присвячена мініскульптура — перепічка в руці, яку автори зробили завжди теплою завдяки вбудованому нагрівнику.

«Коли буде скульптурка перепічки?» — питання, яке мені ставили найчастіше з відкриття проєкту «Шукай!», — розповідає менеджерка Києва та авторка проєкту Юлія Бевзенко. — Я їла її, коли ще дитиною приїхала в Київ і коли навчалася в театральному, їла з друзями та навіть з кухарем ресторану NOMA, коли презентувала Київ. І головне — майже така сама історія пов’язує сосиску в тісті з мільйонами киян. Я вдячна „Перепічці“ за те, що цей досвід у кожного з нас був, є і буде».

Антон Грищенко, директор ТОВ «Українська перепічка»: «Скульптурка — наш перший вихід у публічну площину з моменту відкриття у 1986 році, і ми раді, що це сталося саме в такому культурному проєкті, де ми виступили меценатами. Наша родина дуже любить Київ і вірить у нього. Ми бачили столицю в день набуття Незалежності, під час Революцій, порожнім у ковід, згуртованим та незламним у війну. Ми побачимо й нагодуємо тих, хто святкуватиме на Хрещатику Перемогу, яку разом з іншими воїнами виборює на фронті й мій батько, Ігор Миколайович Грищенко, засновник легендарної “Київської перепічки”».

“Perepichka for good and all.”

The legendary Kyiv perepichka became the 45th-anniversary mini-sculpture of Yulia Bevzenko’s cultural and historical project "Shukai!" which tells the stories of Kyiv through bronze sculptures.
Perepichka is a famous sausage in dough, the oldest Kyiv street food, that has been around for 38 years and is mentioned in every Kyiv travel guide imaginable. Almost every Kyivan was queuing at Bohdan Khmelnytskyi, 3. A small window, a queue near it, a hand giving out perepichka–these symbols say that everything will be fine, and Kyiv is alive. The mini sculpture is dedicated to perepichka in hand, which the creators made sure would always be warm thanks to the built-in heater.
‘When will there be perepichka sculpture?’ – I have been asked this question the most since the launch of the project Shukai, says the manager of Kyiv and the author of the project Yulia Bevzenko.
I ate it when I first moved to Kyiv as a child, and when I studied at the theatre university, I ate it with friends and even with the chef of NOMA restaurant when I was giving a presentation on Kyiv. Most importantly, millions of Kyivans are connected to a sausage in dough by nearly the same story. I am grateful to Perepichka that we all have, have had, and will have this experience.”
“The sculpture is our first public appearance since opening in 1986, and we are glad it is happening in such a cultural project where we acted as patrons”, said Anton Hryshchenko, director of Ukrainian Perepichka LLC. Our family loves Kyiv very much and believes in it. We saw the capital on the day when the country got its independence, during the revolutions, empty in Covid, united and invincible during wartime. We will see and feed those who will celebrate Ukrainian victory on Khreshchatyk, which alongside other soldiers my father, Ihor Mykolaiovych Hryshchenko, the founder of the legendary ‘Kyivska perepichka’, fights for at the front.

icon

Хто перепічки торкнеться, довголіття набереться.Touch the perepichka to lengthen your lifespan.

Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration

Шукай бронзову скульптурку на вул. Богдана Хмельницького, 3, справа біля вікна. Доторкніться до скульптури, адже вона тепла, як справжня перепічка. 

Над скульптуркою працювали:
The sculpture was made by:

Illustration

Юлія Бевзенко
Yulia Bevzenko

Менеджерка Києва
Manager of Kyiv

Авторка проекту

Illustration

Меценат

Illustration

Юрій Білявський
Yurii Biliavskii

Скульптор
Sculptor

«ШУКАЙ!» - це київські символи у вигляді бронзових міні-скульптурок.
«SHUKAI!» - is about small sculptures which represent Kyiv.