ШУКАЙ!

Котлета по-київськиChicken Kyiv

ШУКАЙ!

Котлета по-київськиChicken Kyiv

Смачний кулінарний символ столиці України

Ця скульптура присвячена найвідомішій київській страві - "котлеті по-київські", яку навіть за межами України називають "Chicken Kyiv". Мініскульптуру встановлено у дворику ресторану "Канапа" за адресою: Київ, Андріївський узвіз, 19.

У XІX столітті страва «котлета з м'яса птиці, обсипана панірувальними сухарями і приготовлена у фритюрі» мала назву: côtelette de volaille – котлета де-воляй. Вона за рецептурою приготування схожа на київську з тією різницею, що в українському варіанті начинкою слугує вершкове масло, до якого додають приправи: зелень, перець, сир, яєчний жовток. Якщо положити приправ більше, а замість масла використати якійсь соус або взагалі обійтися без нього, то отримаємо звичайну французьку котлету де-воляй.

В Києві, в ресторані готелю "Континенталь", такі котлети з курячого м'яса готували ще на початку ХХ століття.

За часів гетьмана Скоропадського котлетами по-київськи пригощали германських військових начальників. Потім стало вже не до котлет де-воляй або ж котлет по-київськи: прийшла комуністична доба.

У середині ХХ століття традиція приготування цієї вишуканої страви в київських ресторанах відродилася. Особливою популярністю користався ресторан "Столичний", де, як згодом виявилось, куряче м'ясо в котлеті замінювали більш дешевим риб'ячим філе, але... так виходило навіть ще смачніше!

Популярності "київської" котлети сприяли дипломатичні пригощання на рівні представників держав засновників ООН. (Але, коли мали на дипломатичному прийомі мали подавати цю страву, поруч з тарілками часто клали інструкцію, як її треба їсти, щоб поважний гість, надавивши виделкою на середину котлети, зненацька не забруднив крохмальну сорочку бризками розтопленого масла.)

У Києві котлети завжди подаються на курячій кісточці, на яку при подачі на стіл надягається папільйотка.

Зараз котлета по-київськи – такий же кулінарний символ столиці України, як і «Київський торт» (якому також присвячена одна з мініскульптур). Нею можна поласувати в декількох ресторанах, і в кожному ви знайдете свої різновиди цієї страви. Існує і "рибний" варіант, але зараз це ніхто не приховує! 

A delicious culinary symbol of the Ukrainian capital

In the XІXth century "breaded deep fried cutlet made from chicken meat" had a name "côtelette de volaille".

In Kyiv restaurants of the hotel Continental such chicken cutlets were cooked as far back as the beginning of the XXth century. In the days of hetman Skoropadskyi
Chicken Kyiv was served to German military commanders.

Later on it was not a proper time for Chicken Kyiv or côtelette de volaille as the communist regime was introduced.

Côtelette de volaille is very similar to Chicken Kyiv. The difference is that in the Ukrainian recipe they use butter as a stuffing, few herbs, black pepper and cheese
as well as egg yolk.

If there are a lot of herbs and instead of butter you find a sauce or nothing at all – it means you have a usual French côtelette de volaille.

In the middle of ХХth century the tradition of cooking Chicken Kyiv in restaurants revived.

The fact that Chicken Kyiv was served at diplomatic lunches of representatives of member states highly promoted the dish.

In Kyiv the dish is served on the chicken bone which is wrapped in paper while served.

Nowadays Chicken Kyiv is as culinary symbol of the Ukrainian capital as Kyiv cake.

Смачний кулінарний символ столиці України

Ця скульптура присвячена найвідомішій київській страві - "котлеті по-київські", яку навіть за межами України називають "Chicken Kyiv". Мініскульптуру встановлено у дворику ресторану "Канапа" за адресою: Київ, Андріївський узвіз, 19.
У XІX столітті страва «котлета з м'яса птиці, обсипана панірувальними сухарями і приготовлена у фритюрі» мала назву: côtelette de volaille – котлета де-воляй. Вона за рецептурою приготування схожа на київську з тією різницею, що в українському варіанті начинкою слугує вершкове масло, до якого додають приправи: зелень, перець, сир, яєчний жовток. Якщо положити приправ більше, а замість масла використати якійсь соус або взагалі обійтися без нього, то отримаємо звичайну французьку котлету де-воляй.
В Києві, в ресторані готелю "Континенталь", такі котлети з курячого м'яса готували ще на початку ХХ століття.
За часів гетьмана Скоропадського котлетами по-київськи пригощали германських військових начальників. Потім стало вже не до котлет де-воляй або ж котлет по-київськи: прийшла комуністична доба.
У середині ХХ століття традиція приготування цієї вишуканої страви в київських ресторанах відродилася. Особливою популярністю користався ресторан "Столичний", де, як згодом виявилось, куряче м'ясо в котлеті замінювали більш дешевим риб'ячим філе, але... так виходило навіть ще смачніше!
Популярності "київської" котлети сприяли дипломатичні пригощання на рівні представників держав засновників ООН. (Але, коли мали на дипломатичному прийомі мали подавати цю страву, поруч з тарілками часто клали інструкцію, як її треба їсти, щоб поважний гість, надавивши виделкою на середину котлети, зненацька не забруднив крохмальну сорочку бризками розтопленого масла.)
У Києві котлети завжди подаються на курячій кісточці, на яку при подачі на стіл надягається папільйотка.
Зараз котлета по-київськи – такий же кулінарний символ столиці України, як і «Київський торт» (якому також присвячена одна з мініскульптур). Нею можна поласувати в декількох ресторанах, і в кожному ви знайдете свої різновиди цієї страви. Існує і "рибний" варіант, але зараз це ніхто не приховує!

A delicious culinary symbol of the Ukrainian capital

In the XІXth century "breaded deep fried cutlet made from chicken meat" had a name "côtelette de volaille".
In Kyiv restaurants of the hotel Continental such chicken cutlets were cooked as far back as the beginning of the XXth century. In the days of hetman SkoropadskyiChicken Kyiv was served to German military commanders.
Later on it was not a proper time for Chicken Kyiv or côtelette de volaille as the communist regime was introduced.
Côtelette de volaille is very similar to Chicken Kyiv. The difference is that in the Ukrainian recipe they use butter as a stuffing, few herbs, black pepper and cheeseas well as egg yolk.
If there are a lot of herbs and instead of butter you find a sauce or nothing at all – it means you have a usual French côtelette de volaille.
In the middle of ХХth century the tradition of cooking Chicken Kyiv in restaurants revived.
The fact that Chicken Kyiv was served at diplomatic lunches of representatives of member states highly promoted the dish.
In Kyiv the dish is served on the chicken bone which is wrapped in paper while served.
Nowadays Chicken Kyiv is as culinary symbol of the Ukrainian capital as Kyiv cake.

icon

Потреш мене – і завжди будеш ситим.Rub me and you will always be full up and healthy.

Шукай бронзову скульптурку у дворику ресторану "Канапа" за адресою:Андріївський узвіз, 19.
Look for a bronze sculpture at 19 Andriyivsky Uzviz St.

  • Illustration

    Скануй QR-код та слухай епізод про котлету по-київськи у «Київміськподкасті» в мобільному додатку MEGOGO, в розділі «Аудіо»

Illustration

Скануй QR-код та слухай епізод про котлету по-київськи у «Київміськподкасті» в мобільному додатку MEGOGO, в розділі «Аудіо»

Над скульптуркою працювали

Illustration

Юлія Бевзенко
Yulia Bevzenko

Менеджерка Києва
Manager of Kyiv

Авторка проекту

Illustration

Дмитро Борисов
Dmytro Borisov 

Ресторатор
Restaurateur

Сім'я ресторанів Діми Борисова

Illustration

Сергій Галенко
Sergiy Galenko 

Скульптор
Sculptor 

Galenko Gallery - мастерская авторской керамики

«ШУКАЙ!» - це київські символи у вигляді бронзових міні-скульптурок.
«SHUKAI!» - is about small sculptures which represent Kyiv.