ШУКАЙ!
ШУКАЙ!
«Київський торт» - символ не лише Києва, а й України
Ця скульптура присвячена солодкому сувеніру, який будь-що намагався дістати кожен гість міста та кожен киянин, який їхав в гості або у відрядження. "Київський торт" був ключем, що здатен відкрити двері будь-якого високого кабінету та розтопити навіть крижані серця. Мініскульптуру встановлено на фасаді кондитерської фабрики "Рошен" - колишньої фабрики ім. Карла Маркса, на якій був створений рецепт та вироблялись "Київські торти".
Існує декілька версій того, як з'явився торт, якому судилося упродовж десятиліть бути візитівкою Києва. Подейкують, що одного разу кондитери забули покласти в холодильну камеру партію яєчного білка, який призначався для бісквіта. Наступного ранку начальник бісквітного цеху Костянтин Петренко за допомогою 17-річної помічниці кондитера Надії Чорногор, щоб приховати помилку колег, на свій страх і ризик переклав застиглі білкові коржі масляним кремом, посипав ванільною пудрою та прикрасив поверхню квітковим орнаментом.
Кажуть також, що знаменитий "Київський торт" вигадала 17-річна учениця кондитера Надія Чорногор, коли влаштувалась на підприємство після невдалої спроби вступити до медінституту. Спершу професія ніяк не давалася дівчині в руки: бісквіт кришився, крем та глазур розповзалися… Але за півроку кропіткої праці Надія таки розробила рецептуру нового горіхового торта. За своє життя Надія Чорногор створила власноруч понад мільйон тортів, особисто контролюючи кожну партію.
За офіційною ж версією, поява рецепту відбулася в тому ж таки 1956-му, в результаті наполегливих експериментів. А вже у 1973 році Рада Міністрів УРСР у справах винаходів та відкриттів видала кондитерам фабрики імені Карла Маркса Ганні Курило й Галині Фастовець-Калиновській авторське свідоцтво.
З часами рецептура «Київського торта» зазнавала змін. Горіхи кеш'ю, які спеціально привозили з Індії, згодом замінили вітчизняним фундуком. На вимогу санітарної служби яєчний крем поступився масляно-вершковому. Але дизайн пакування не змінювалося ніколи - на круглій коробці завжди зображені зелена гілка каштана і два веселі каштанчики.
Kyiv cake is the symbol of not only Kyiv but of entire Ukraine
Every day dozens of thousands of guests of the Ukrainian capital, on leaving Kyiv, take with them a part of the Ukrainian culture – Kyiv cake.
The recipe and technology of Kyiv cake was created back in 1956 at the Karl Marx Confectionary Factory (nowadays ROSHEN Confectionary Corporation), which in the mid-90s of the previous century together with all intellectual property rights came into possession of ROSHEN Confectionary Corporation.
There are several legends about the creation of the Kyiv cake predecessor which was destined to become a calling card of Kyiv for many years to come.
According to one of them, alike many great inventions, the prototype of the cake appeared by mistake.
In 1956 the pastry cooks forgot to put into the fridge a portion of the egg white prepared for a sponge cake. The next morning, the head of the pastry workshop Kostiantyn Petrenko along with a 17-year old assistant pastry cook Nadezhda Chernogor, in order to hide the blunder of the colleagues, at his own risk, spread the albuminous layers with buttercream, sprinkled with vanilla powder and decorated the top with a floral pattern.
Another beautiful legend says that the famous Kyiv cake was created by Nadezhda Chernogor, a 17-year old trainee of the pastry cook. The girl decided to pursue a confectionary career after failing to enter a medical university. At first she couldn't master the job: a sponge cake crumbled into pieces and cream as well as icing kept leaking out the sides of the cake but in half a year Nadezhda, having developed a recipe for a new airy nut cake, exceeded all her expectations.
Nadezhda Chernogor spent all her working life at the same place, having made with her own hands over millions of cakes and controlling every new batch personally.
However, according to the official narrative the recipe appeared in that same 1956 but as a result of long experiments. In 1973 the Council of Ministers of USSR for inventions and discoveries issued the authorship certificate to the confectioners of the Karl Marx Confectionary Factory: Hanna Kurylo and Halyna Fastovets-Kalynovska.
The recipe of Kyiv cake has changed a bit with time. They refined the cream and decorating patterns but most changes concerned the nuts used in the cake.
Initially, they used cashew nuts which were specially delivered from India.
When supplies of cashew nuts were ceased, they were replaced by local hazelnuts.
On the other hand, peanuts have never been used at ROSHEN since it is a completely different recipe and taste which have nothing to do with Kyiv cake.
Some changes resulted from the directives of Public Health Service: thus egg whites cream was substituted for buttercream.
The only thing that has never changed through the years is the design of the packaging. In the same way as before it is decorated with a green branch of chestnut tree and two cute chestnuts.
Another thing that remains unchanged is the secret recipe of the delicate nutty meringue crust. This recipe has been kept a secret for more than 60 years now.
«Київський торт» - символ не лише Києва, а й України
Ця скульптура присвячена солодкому сувеніру, який будь-що намагався дістати кожен гість міста та кожен киянин, який їхав в гості або у відрядження. "Київський торт" був ключем, що здатен відкрити двері будь-якого високого кабінету та розтопити навіть крижані серця. Мініскульптуру встановлено на фасаді кондитерської фабрики "Рошен" - колишньої фабрики ім. Карла Маркса, на якій був створений рецепт та вироблялись "Київські торти".
Існує декілька версій того, як з'явився торт, якому судилося упродовж десятиліть бути візитівкою Києва. Подейкують, що одного разу кондитери забули покласти в холодильну камеру партію яєчного білка, який призначався для бісквіта. Наступного ранку начальник бісквітного цеху Костянтин Петренко за допомогою 17-річної помічниці кондитера Надії Чорногор, щоб приховати помилку колег, на свій страх і ризик переклав застиглі білкові коржі масляним кремом, посипав ванільною пудрою та прикрасив поверхню квітковим орнаментом.
Кажуть також, що знаменитий "Київський торт" вигадала 17-річна учениця кондитера Надія Чорногор, коли влаштувалась на підприємство після невдалої спроби вступити до медінституту. Спершу професія ніяк не давалася дівчині в руки: бісквіт кришився, крем та глазур розповзалися… Але за півроку кропіткої праці Надія таки розробила рецептуру нового горіхового торта. За своє життя Надія Чорногор створила власноруч понад мільйон тортів, особисто контролюючи кожну партію.
За офіційною ж версією, поява рецепту відбулася в тому ж таки 1956-му, в результаті наполегливих експериментів. А вже у 1973 році Рада Міністрів УРСР у справах винаходів та відкриттів видала кондитерам фабрики імені Карла Маркса Ганні Курило й Галині Фастовець-Калиновській авторське свідоцтво.
З часами рецептура «Київського торта» зазнавала змін. Горіхи кеш'ю, які спеціально привозили з Індії, згодом замінили вітчизняним фундуком. На вимогу санітарної служби яєчний крем поступився масляно-вершковому. Але дизайн пакування не змінювалося ніколи - на круглій коробці завжди зображені зелена гілка каштана і два веселі каштанчики.
Kyiv cake is the symbol of not only Kyiv but of entire Ukraine
Every day dozens of thousands of guests of the Ukrainian capital, on leaving Kyiv, take with them a part of the Ukrainian culture – Kyiv cake.
The recipe and technology of Kyiv cake was created back in 1956 at the Karl Marx Confectionary Factory (nowadays ROSHEN Confectionary Corporation), which in the mid-90s of the previous century together with all intellectual property rights came into possession of ROSHEN Confectionary Corporation.
There are several legends about the creation of the Kyiv cake predecessor which was destined to become a calling card of Kyiv for many years to come.
According to one of them, alike many great inventions, the prototype of the cake appeared by mistake.
In 1956 the pastry cooks forgot to put into the fridge a portion of the egg white prepared for a sponge cake. The next morning, the head of the pastry workshop Kostiantyn Petrenko along with a 17-year old assistant pastry cook Nadezhda Chernogor, in order to hide the blunder of the colleagues, at his own risk, spread the albuminous layers with buttercream, sprinkled with vanilla powder and decorated the top with a floral pattern.
Another beautiful legend says that the famous Kyiv cake was created by Nadezhda Chernogor, a 17-year old trainee of the pastry cook. The girl decided to pursue a confectionary career after failing to enter a medical university. At first she couldn't master the job: a sponge cake crumbled into pieces and cream as well as icing kept leaking out the sides of the cake but in half a year Nadezhda, having developed a recipe for a new airy nut cake, exceeded all her expectations.
Nadezhda Chernogor spent all her working life at the same place, having made with her own hands over millions of cakes and controlling every new batch personally.
However, according to the official narrative the recipe appeared in that same 1956 but as a result of long experiments. In 1973 the Council of Ministers of USSR for inventions and discoveries issued the authorship certificate to the confectioners of the Karl Marx Confectionary Factory: Hanna Kurylo and Halyna Fastovets-Kalynovska.
The recipe of Kyiv cake has changed a bit with time. They refined the cream and decorating patterns but most changes concerned the nuts used in the cake.
Initially, they used cashew nuts which were specially delivered from India.
When supplies of cashew nuts were ceased, they were replaced by local hazelnuts.
On the other hand, peanuts have never been used at ROSHEN since it is a completely different recipe and taste which have nothing to do with Kyiv cake.
Some changes resulted from the directives of Public Health Service: thus egg whites cream was substituted for buttercream.
The only thing that has never changed through the years is the design of the packaging. In the same way as before it is decorated with a green branch of chestnut tree and two cute chestnuts.
Another thing that remains unchanged is the secret recipe of the delicate nutty meringue crust. This recipe has been kept a secret for more than 60 years now.
Потреш мене – і завжди будеш струнким.
Rub me and you will always be slim.
Скануй QR-код та слухай епізод про київський торт у «Київміськподкасті» в мобільному додатку MEGOGO, в розділі «Аудіо»
Скануй QR-код та слухай епізод про київський торт у «Київміськподкасті» в мобільному додатку MEGOGO, в розділі «Аудіо»